Yukarıdaki fotoğrafta, 1960'lı yıllardan kalma reklam afişindeki güzel ablamızın yanında görmüş olduğunuz tarihteki ilk PLC olan "MODICON 084"ün küçük ve daha gelişmiş torunu MODICON 584. Güzel ablamız reklam afişinde her ne kadar PLC'yi elinde tutuyormuş gibi görünse de bu biraz imkansız, çünkü MODICON 084 ve 2-3 kuşak torunu bugün evlerde kullandığımız buzdolaplarının yarısı kadar bir boyuttaydı.
Fotoğrafta MODICON 084'ün boyutunu ve onu yapan ekibi görebilirsiniz.
MODICON ismi Modular Digital Control'dan türetilmişti ve sonundaki 084 kodu ise bu PLC'yi üreten Bedford Associates firmasının 84. proje denemesinde başarıya ulaşmış olduğu için konulmuştu.
Bedford Associates firması da mı kim? Şu anda Schneider olarak bildiğimiz firmanın ta kendisi. [1]
PLC'lerin 1960'lı yıllarda MODICON 084 ile başlayan serüveni günümüze kadar gelişerek geldi. Peki ya gelecekleri? Nesilleri tükeniyor mu, yoksa önleri hala açık ve parlak mı?
Aslında bu soruya verilecek cevap çok kesin ve net: PLC'lerin gelecekleri halen parlak ve önleri açık. Sebeplerini açıklamaya çalışalım.
Bundan 20 sene kadar önce, 2000 yılına ilk girdiğimiz zamanlar otomasyon için "geleceğin teknolojisi" deniyordu ve dendiği gibi de oldu. İmalathaneler, proses endüstrileri, kimya, gıda/meşrubat sanayileri, lojistik, makine ve makine parçaları sanayi... Sektörü ne olursa olsun otomasyona geçmemiş işletme neredeyse kalmadı. Tıpkı 20 sene önce Endüstriyel Otomasyon ve PLC'ler için söylenen sözler, bugünlerde Endüstri 4.0, AI (Yapay Zeka), IoT (Nesnelerin İnterneti) ve IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) teknolojileri için söyleniyor ve bu durum da Endüstriyel Otomasyon ve PLC teknolojileri için insanların kafasında "PLC ve Otomasyonun modası artık geçiyor" gibi yanlış bir çıkarıma sebep oluyor.
Oysa gelişmeleri izlediğimizde durum hiç de böyle değil. Özellikle Hindistan'ın bu konuda yaptığı yatırım ve atılımlara baktığımız zaman görüyoruz ki Endüstri 4.0, IoT, IIoT teknolojileri operasyonel teknolojilerin yerini almıyor, tam tersine bu operasyonel teknolojilerle yani PLC, SCADA, DCS ile, otomasyon ile birleşerek gelişiyor. Teknolojinin trendini incelediğimizde, PLC'lerin kullanımından vazgeçilme yönünde bir eğilim görmenin aksine, PLC'lerin bu yeni teknolojilere adapte edilerek, evriltilerek kullanılmaya devam edileceğini çok net bir şekilde görüyoruz. İşte bu da PLC'lerin geleceğinin halen çok parlak olduğunun ispatıdır.
Bir diğer ispat da Dünya devi IT (Bilişim Teknolojileri) ve OT (Operasyonel Teknoloji) firmalarının (örneğin: Siemens, GE, ABB, Schneider, Mitsubishi, Fanuc, Honeywell gibi firmaların) yatırımlarını incelediğimizde görüyoruz. Bu firmaların "PLC/SCADA ve IIoT uygulamaları" için yönetici, analist, tester, geliştirici pozisyonlarına, ufak bir servet sayılabilecek maaşlarla ve 20 yıl gibi uzun sözleşmelerle uzmanlar transfer ettiğini görebiliyoruz.[2] Lokomotif ve market lideri konumundaki bu firmaların uzun vadeli yatırımları da bizlere PLC ve Endüstri 4.0'ın birleşerek yoluna devam edeceğini, yani PLC'lerin geleceklerinin halen çok parlak olduğunu işaret ediyor.